Leven met MS

Verloren vriendschappen door MS

MS kan het moeilijker maken om vriendschappen bij te houden. Het kan ook dat vrienden het moeilijk vinden om met je ziekte om te gaan. Wat kun je doen?

In het kort 

  • Soms is het moeilijker om vriendschappen bij te houden door MS. Bijvoorbeeld omdat je weinig energie hebt om af te spreken. 
  • Sommige mensen vinden omgaan met iemand met MS moeilijk. Het kan zijn dat contact hierdoor minder wordt. 
  • Wil je graag contact houden met vrienden? Leg uit welke invloed MS hierop heeft. En wat je nodig hebt van vrienden. 
  • Je kunt ook zelf kiezen om een vriendschap los te laten. Bijvoorbeeld als het contact meer energie kost dan je ervoor terugkrijgt. 
  • MS kan invloed hebben op je interesses en behoeften. Soms is het een kans om nieuwe vrienden te vinden die bij je passen. 

Veranderende vriendschappen door MS

MS, multiple sclerose, verandert je leven. Het kan ook je vriendschappen veranderen. Bepaalde klachten maken het moeilijker om vriendschappen bij te houden. Bijvoorbeeld als je moeilijk het huis uit kan. Of als je weinig energie hebt om af te spreken met mensen. Vaak zijn er andere manieren om toch contact te houden. Zoals met elkaar bellen in plaats van ergens naartoe gaan. Sommige vrienden begrijpen dit goed. Ze zijn betrokken en willen graag vrienden blijven. Andere mensen vinden dit moeilijker. Vrienden kunnen het moeilijk vinden om te zien wat MS met je doet. Het kan zijn dat ze minder contact zoeken. Dit verschilt per persoon. 

Contact houden met je vrienden

Misschien merk je dat sommige vriendschappen minder worden als je MS hebt. Of als je minder dingen kan door je klachten. Dit is erg vervelend. Het betekent niet altijd gelijk dat een vriendschap eindigt. Vaak kun je een vriendschap sterker maken. Het helpt bijvoorbeeld als je tegen iemand zegt dat je graag vrienden wil blijven. En dat je goed uitlegt wat MS voor je betekent. Vraag ook wat het misschien met de ander doet.

Moeite doen voor vriendschappen

Het is goed om na te denken welke vrienden veel voor je betekenen. Wat vind je belangrijk in een vriendschap? Welke vrienden zijn heel waardevol voor je? Als je dit weet, is het belangrijk juist aan deze vriendschappen energie te geven. Toon belangstelling voor de ander en wat diegene bezighoudt. Probeer af te spreken op een manier die past bij je situatie. Vraag iemand bijvoorbeeld om langs te komen, zodat je zelf het huis niet uit hoeft. Of maak de afspraak korter. Bijvoorbeeld samen even wat drinken in plaats van een hele middag samen zijn. Creatief en flexibel omgaan met wat kan, helpt om vriendschappen te behouden. 

Vriendschappen loslaten

Veel vriendschappen duren geen leven lang. Jij en je vrienden veranderen tijdens het leven. Dat geldt voor alle vriendschappen. Ook bij mensen zonder MS eindigt een vriendschap soms. Dat is heel normaal. Het is belangrijk om zelf te bepalen welke vriendschappen je belangrijk vindt. Het is niet erg om een vriendschap los te laten als deze niet waardevol is. Bijvoorbeeld doordat het contact je meer energie kost dan dat het je plezier geeft. Het is vaak prettiger om een paar goede vrienden te hebben dan een grote groep minder goede vrienden. 

Wat als je bijna al je vrienden kwijtraakt?

Het kan dat je steeds minder vrienden overhoudt. Misschien heb je zelf vriendschappen beëindigd. Of vrienden zoeken minder of geen contact meer met je. Je kunt je hierdoor alleen voelen. Wanneer je weinig of geen contact hebt met mensen die belangrijk zijn voor je, dan heet dit: sociaal isolement. > Lees deze tips voor minder eenzaamheid

Nieuwe vrienden maken als je MS hebt

Je hele leven verander je een beetje. MS heeft hier bijvoorbeeld invloed op. Maar er zijn veel andere dingen die bepalen wie je bent. En wat je behoeften en interesses zijn. Soms ben je hierdoor toe aan nieuwe vrienden. Er zijn verschillende manieren om mensen te ontmoeten. Dit kunnen mensen met MS zijn. Maar het is ook belangrijk om contact te hebben met mensen die geen MS hebben. > Lees deze tips om nieuwe vrienden te maken

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 juni 2025