Praten over MS met vrienden, familie en naasten
Het is soms moeilijk uit te leggen wat MS betekent voor je leven. Toch is het belangrijk om erover te praten met mensen die belangrijk voor je zijn.
In het kort
- MS is voor iedereen anders. De ziekte kan ook invloed hebben op mensen om je heen.
- Naasten willen graag begrijpen wat MS voor je betekent. En wat ze voor je kunnen doen.
- Praten met elkaar is belangrijk om het contact goed te houden.
- Het helpt als je zelf eerlijk en open bent.
- Toon ook interesse in de ander. Dan kan deze ook het eigen verhaal doen.
Betrokkenheid van naasten bij MS
De invloed van MS, multiple sclerose, verschilt per persoon. Iedereen gaat anders om met de ziekte. Vrienden, familie en andere naasten willen vaak betrokken zijn. Vaak is dit prettig. Maar soms zijn mensen te veel betrokken. Of ze zijn betrokken op een manier die je niet fijn vindt. Bijvoorbeeld doordat iemand veel vragen stelt die je liever niet beantwoordt. Het kan ook dat het je door MS-klachten even niet lukt om veel contact te hebben. Het is belangrijk om hierover te praten met de mensen om je heen.
Wie vertel je wat over je leven met MS?
MS is voor iedereen verschillend. En vaak is aan de buitenkant niet te zien hoe het gaat met iemand die MS heeft. De ziekte kan moeilijk te begrijpen zijn voor naasten. Je kunt vrienden en familie verwijzen naar websites met informatie, zoals MS.nl. Of je laat ze deze korte video over MS zien. Je bepaalt zelf wat je mensen wel en niet vertelt over MS. Het kan helpen om je vrienden en familie in verschillende groepen in te delen:
- Beste vrienden. Dit zijn de mensen waar je het meeste en prettigst contact mee hebt. Je spreekt deze vrienden en familieleden dagelijks of wekelijks. Ze weten al heel veel van je. Ze merken automatisch veel van je leven met MS. Je vertelt ze hier ook veel over.
- Gemiddelde vrienden. Dit zijn mensen die je regelmatig spreekt, maar niet iedere dag. Misschien sport je met deze vrienden of is het familie die dichtbij woont. Deze groep weet best veel van je leven met MS. Maar je vertelt ze misschien niet alles.
- Verdere kennissen. Dit zijn mensen waar je minder contact mee hebt. Je spreekt deze groep niet wekelijks. Maar bijvoorbeeld een paar keer per jaar voor de gezelligheid. Deze mensen hoeven misschien niet precies alles te weten over jou en je leven met MS.
Wat vertel je aan naasten over MS?
Wat je mensen vertelt over MS is persoonlijk. Je beste vriend vertel je misschien meer dan een verder familielid. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over wat MS betekent in je dagelijks leven. Of welke klachten je ervaart. Of waar je je zorgen om maakt. Bij iedere naaste kies je zelf waar je het over wil hebben. Denk er bijvoorbeeld ook eens aan om te praten over:
- Hoe je wil dat mensen met je omgaan
- Wat de ander bezighoudt als het gaat om jou en je leven met MS
- Welke hulp je misschien nodig hebt van naasten
Eerlijk en open in gesprek
Het belangrijkste is dat je eerlijk en open bent tegen naasten. Zeg bijvoorbeeld niet dat het goed met je gaat als dit niet zo is. Tegen goede vrienden en lieve familie kun je altijd eerlijk zijn. Ook als dat misschien niet leuk is. Als jij eerlijk bent, kunnen naasten beter rekening met je houden. Ze begrijpen je situatie beter. Soms kunnen ze je zelfs helpen als dat nodig is.
Vraag ook naar de ander
Praten over MS doe je vaak vooral vanuit je eigen ervaring. Maar de ziekte doet ook iets met de mensen om je heen. Zij zien wat MS met je doet. Misschien hebben zij hier ook gevoelens en gedachten bij. Het is belangrijk dat je hierin interesse toont. Het is niet erg als dit soms wat minder is door je MS. Maar een vriendschap werkt vaak het best als het contact beide kanten op gaat.
Wat als je liever niet praat over MS?
Soms heb je geen zin om het te hebben over MS. Of je wil even geen vragen beantwoorden van iemand over je ziekte. Dat is niet erg. Het kan wel dat de ander dit moeilijk vindt. Zeg het duidelijk als je niet wil praten over MS. Of als je geen antwoord wil of kunt geven op de vraag van een ander. Je mag zelf kiezen wat je vertelt en aan wie.
Artikel met medewerking van:
- Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
- Lezerspanel MS.nl
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 10 juni 2025