Leven met MS

Huidkanker herkennen bij MS

Sommige medicijnen bij MS vergroten de kans op huidkanker. Het is belangrijk vreemde plekjes op de huid op tijd te herkennen. Waar moet je op letten?

In het kort

  • Het is belangrijk om huidkanker bij MS op tijd te herkennen.
  • Hoe eerder huidkanker ontdekt wordt, hoe beter het weggehaald kan worden en hoe kleiner het litteken daarna is.
  • Huidkanker zit vaak op delen van het lichaam die veel in de zon zijn geweest. Bijvoorbeeld je gezicht.
  • Huidkanker kan er verschillend uitzien. Bijvoorbeeld als een knobbeltje of een stukje ruwe, rode huid.
  • Denk je dat je huidkanker hebt? Maak dan altijd een afspraak bij de huisarts. 

Wie kan huidkanker krijgen? 

Iedereen kan huidkanker krijgen. De kans is groter als je een lichte huid hebt of als je veel in de zon bent geweest zonder bescherming. Sommige mensen met MS hebben meer kans op huidkanker. Dit komt doordat ze bepaalde MS-remmers gebruiken die de afweer onderdrukken. > Lees meer over waarom sommige mensen met MS meer kans hebben op huidkanker

Huidkanker op tijd herkennen

Huidkanker geeft plekken op of in de huid. Basaalcelcarcinoom is de soort huidkanker die de meeste mensen krijgen. Deze soort zaait bijna nooit uit. De kanker groeit wel. Dit betekent dat de plek of plekken op de huid steeds groter worden. Daarom is het belangrijk om huidkanker te herkennen. Dan kan je de kanker weg laten halen. 

Hoe herken je huidkanker?

Huidkanker kan er verschillend uitzien. Het zit vaak op een deel van je lichaam dat veel in de zon is geweest. Zoals je gezicht, handen of armen. Het ziet er in het begin niet gelijk uit als kanker. Het lijkt gewoon een plekje op de huid. Bijvoorbeeld een glad knobbeltje of blaasje met een korstje. Het kan ook lijken op eczeem. De huid is dan een beetje rood en ruw. Ook kan het jeuken.

Wat als je twijfelt over een plekje?

Ga altijd naar de huisarts als je denkt dat je huidkanker hebt. De huisarts kan beoordelen of het kanker is. En kleine plekjes weghalen als dat nodig is. Soms stuurt de huisarts je naar een speciale arts: een dermatoloog. Dit is een specialist als het gaat om de huid. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis
  • dr. K.P. (Kees-Peter) De Roos - universitair medisch specialist, Erasmus MC
  • Het Nationaal Huidfonds - zet zich in om huidaandoeningen te verminderen en het leven met een huidaandoening te verbeteren

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 juli 2025