Stofje in hersenvocht voorspelt verloop van MS
Parvalbumine zegt mogelijk iets over hoe MS zich later ontwikkelt.
Een spiegelbeweging is een onbedoelde beweging tegelijk met een bewuste beweging aan de andere kant van het lichaam. Je beweegt bijvoorbeeld je linkerhand, en je rechterhand beweegt vanzelf mee. Uit nieuw Duits onderzoek blijkt dat spiegelbewegingen vaker voorkomen bij mensen met multiple sclerose, MS.
Als informatie tussen de linker- en hersenhelft niet goed wordt doorgegeven kunnen spiegelbewegingen ontstaan. Uit het onderzoek blijkt dat vermoeidheid spiegelbewegingen verergert. Ook blijkt dat de verbinding tussen de hersenhelften, oftewel de hersenbalk, was afgenomen bij mensen met MS. De onderzoekers zijn er nog niet over uit of zenuwschade op andere plekken ook invloed heeft op spiegelbewegingen.
Parvalbumine zegt mogelijk iets over hoe MS zich later ontwikkelt.
De beschermlaag rondom de zenuwen in het centrale zenuwstelsel is bij MS, multiple sclerose, aangetast. Er verdwijnt dan myeline, maar na verloop van tijd kan er ook weer myeline bijkomen in de hersenen. Dit zagen onderzoekers van de Universiteit van Basel in Zwitserland toen ze hersenscans van 108 mensen met MS onderzochten.
Of iemand MS krijgt, wordt deels bepaald door genen. Dit onderzoek kan helpen om aan de hand van DNA met meer zekerheid een diagnose te stellen.
Wetenschappers doen onderzoek naar MS-remmers bij oudere mensen met MS.