In het kort 

  • Spraakproblemen komen veel voor bij mensen met MS. Dit gebeurt als de spieren die zorgen dat je kunt praten het niet meer goed doen.  
  • Onderzoekers hebben aangetoond dat het aantal pauzes dat iemand neemt tijdens het praten, iets zegt over de ernst van de ziekte MS. 
  • Wetenschappers hopen dat artsen de spraak van mensen in de toekomst sneller kunnen onderzoeken. En dat ze zo de diagnose MS sneller kunnen stellen. 

Dysartrie: problemen met spraak 

Mensen met MS, Multiple Sclerose, hebben vaak last van problemen met spraak. De helft van de mensen met MS krijgt een spraakstoornis: dysartrie. Voor mensen met dysartrie is het moeilijk om geluid te maken met hun stem. Ook krijgen ze door de tijd steeds meer problemen met hun ademhaling en het duidelijk uitspreken van woorden. Braziliaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat de spraak van mensen met MS iets zegt over hoe ernstig hun MS is. 

Spraak onderzocht bij 110 mensen 

De onderzoekers wilden weten of spraakproblemen kunnen voorspellen hoe ernstig iemands MS is. Daarom onderzochten ze 110 mensen met dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. 73 mensen hadden MS en 37 mensen niet. De wetenschappers deden verschillende tests met deze groep. Ze keken bijvoorbeeld naar hoe mensen geluid maken met hun stem en hoe lang ze dezelfde toon aan kunnen houden. Ook moesten de deelnemers aan het onderzoek lettergrepen snel achter elkaar herhalen. 

Mensen met MS praten met meer pauzes 

Bij het snel herhalen van lettergrepen, ontdekten de onderzoekers iets bijzonders. Mensen met MS konden minder lettergrepen noemen in korte tijd dan de gezonde groep. Ze hielden langere pauzes tussen de woorden die ze zeiden. Ook als deze groep gewoon sprak hadden ze meer pauzes nodig in hun zinnen. Daarom denken de wetenschappers nu dat het aantal pauzes tijdens het praten iets zegt over de ernst van MS.  

Spraak belangrijk bij diagnose MS 

De spraak van mensen met MS kan dus iets zeggen over hoe ernstig hun ziekte verloopt. Dit kan belangrijk zijn voor de diagnose van MS. Ook kan de spraak belangrijk zijn voor artsen die willen bepalen hoe snel iemands gezondheid bij MS achteruitgaat. Maar voordat spraak hiervoor echt gebruikt kan worden, is meer onderzoek nodig. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024