In het kort

  • De plexus choroideus is het deel van de hersenen waar hersenvocht wordt aangemaakt.
  • Bij volwassenen met MS is er een verband tussen een grotere plexus choroideus en het ontstaan van ontstekingen.
  • In een Italiaans onderzoek is gekeken naar de grootte van de plexus choroideus bij kinderen met en zonder MS.
  • De kinderen met MS bleken een grotere plexus choroideus te hebben dan de kinderen zonder MS. Bij de meiden met MS was de plexus choroideus het grootst.
  • Vergroting van de plexus choroideus kan dus al op jonge leeftijd een rol spelen bij de ontwikkeling van MS. 

De plexus choroideus en MS

De plexus choroideus is het deel van de hersenen waar hersenvocht wordt aangemaakt. Met het hersenvocht worden afvalstoffen uit de hersenen gefilterd. De plexus choroideus zorgt er ook voor dat schadelijke bacteriën en virussen niet in de hersenen terechtkomen. Bij volwassenen met MS, multiple sclerose, is er een verband tussen een grotere plexus choroideus en het ontstaan van ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. 

Onderzoek bij kinderen met en zonder MS

In een Italiaans onderzoek is de grootte van de plexus choroideus bij kinderen met MS vergeleken met die bij gezonde kinderen. Daarnaast is onderzocht of er verschillen zijn tussen meiden en jongens. Hiervoor bestudeerden de onderzoekers MRI-scans die gemaakt waren bij 69 kinderen met MS en 23 kinderen zonder MS. Op basis van deze MRI-scans werd handmatig de grootte van de plexus choroideus gemeten. 

Grotere plexus choroideus bij kinderen met MS

Dit waren de uitkomsten van het onderzoek:  

  • De kinderen met MS hadden een grotere plexus choroideus dan de gezonde kinderen.
  • Bij de meiden met MS was de plexus choroideus groter dan bij de jongens met MS.
  • Was de plexus choroideus groter, dan waren er meer ontstekingen te zien in de hersenen.  
  • Bij een grotere plexus choroideus was de totale hoeveelheid hersenweefsel kleiner. Ook de thalamus was kleiner. De thalamus is het deel van de hersenen dat bepaalt welke informatie vanuit de zintuigen moet worden doorgegeven aan de rest van het lichaam.
  • Er werd geen verband gevonden tussen de grootte van de plexus choroideus en aspecten als ziekteduur en lichamelijke klachten.

Hieruit blijkt dat een grotere plexus choroideus al op jonge leeftijd een rol kan spelen bij de ontwikkeling van MS. Ook lijken er op jonge leeftijd al verschillen te zijn tussen meiden en jongens met MS. 

Laatst bijgewerkt door redactie op: 28 maart 2024