In het kort 

  • Onderzoekers in Duitsland wilden meer weten over hoe gezond mensen met MS leven. En wat de invloed van leefstijl op MS is. 
  • In het onderzoek werden 399 mensen in een Duits behandelcentrum onderzocht. Hieruit bleek dat een groot deel van hen een ongezond voedingspatroon had en te weinig bewoog. 
  • De helft van de deelnemers aan het onderzoek bleek overgewicht te hebben. Ruim een kwart had last van problemen met hart en bloedvaten. 

Leefstijl en MS 

Duitse wetenschappers wilden meer weten over het gedrag van mensen met MS als het gaat om hun gezondheid. Onderzoekers hebben daarom in een behandelcentrum in Hamburg onderzoek gedaan naar het gezondheidsgedrag van mensen met MS daar. Het doel? Meer leren over de leefstijl van mensen met MS en onderzoeken hoe leefstijl te maken heeft met lichamelijke inspanning, de kwaliteit van leven en hart- en vaatziekten. 

Roken, weinig bewegen en ongezond eten 

De wetenschappers onderzochten met een steekproef 399 mensen met MS. Deze groep was gemiddeld 42 jaar en had gemiddeld al 7,4 jaar MS. Uit het onderzoek bleek dat: 

  • 24% van de deelnemers rookte 
  • 44% van hen onvoldoende lichamelijke beweging kreeg 
  • 54% van hen geen gezond voedingspatroon had 

De mensen die meededen aan het onderzoek waren nog redelijk jong. Toch had bijna de helft van hen overgewicht. Ruim een kwart van de deelnemers had problemen met hart en bloedvaten. 

Waarom is dit resultaat uit onderzoek belangrijk? 

Volgens de onderzoekers laat dit onderzoek zien hoe belangrijk de volledige gezondheid van mensen met MS is. MS-zorgverleners zouden hier in de behandeling van mensen met MS op kunnen letten. De wetenschappers adviseren zorgverleners mensen met MS hierover meer uitleg te geven en hulp te bieden als mensen hun leefstijl willen verbeteren. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024