In het kort 

  • Uit Zweeds onderzoek blijkt dat stamceltherapie helpt bij de behandeling van RRMS. 
  • Behandeling met stamceltherapie heeft wel risico's en bijwerkingen. Deze gevolgen zijn volgens de onderzoekers niet zo ernstig dat de behandeling niet gedaan moet worden. 
  • Uit het onderzoek blijkt dat stamceltherapie in de meeste gevallen veilig is als behandeling.  
  • Met het onderzoek willen de wetenschappers aantonen dat stamceltherapie een vaste behandeloptie zou moeten worden voor mensen met zeer actieve RRMS. 

Wat gebeurt er bij stamceltherapie? 

Bij stamceltherapie wordt het afweersysteem van iemand uitgeschakeld. Hierna moet het lichaam het afweersysteem weer opbouwen. Stamcellen uit het eigen lichaam helpen hierbij. Stamceltherapie heet met een moeilijk woord: autologe hematopoëtische stamceltransplantatie. Kort: aHSCT. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat deze behandeling helpt bij zeer actieve RRMS, relapsing remitting MS. 

> Bekijk meer over stamceltherapie bij MS

Nieuw Zweeds onderzoek naar stamceltherapie 

Een nieuwe Zweedse studie heeft nu bevestigd dat stamceltherapie werkt bij mensen met zeer actieve RRMS. Ook toonden de wetenschappers in hun onderzoek aan dat de behandeling veilig genoeg is. Dit ontdekten ze door medische gegevens van 174 mensen met MS te onderzoeken. Deze mensen waren allemaal voor 1 januari 2020 behandeld met stamceltherapie. De onderzoekers konden het volledig medisch dossier zien. Om de veiligheid van stamceltherapie te onderzoeken, keken ze specifiek naar de gegevens uit de eerste 100 dagen na de behandeling. 

Het resultaat van stamceltherapie 

Uit het onderzoek blijkt dat de MS bij 73% van de deelnemers 5 jaar na de stamceltherapie niet actief was. 10 jaar na de stamceltherapie gold dit nog voor 65% van hen. 149 deelnemers hadden bij de start van de behandeling beperkingen door MS. Bij 80 van hen verbeterde dit na de stamceltherapie. Bij 55 deelnemers bleef de gezondheid gelijk en 14 deelnemers kregen er meer beperkingen bij. 

Veiligheid en bijwerkingen 

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de veiligheid van de behandeling. Stamceltherapie heeft veel bijwerkingen. Gemiddeld kregen de mensen na hun behandeling 1,7 bijwerking. Een klein aantal mensen moest door bijwerkingen in het ziekenhuis opgenomen worden. De meest voorkomende bijwerking was febriele neutropenie. Dan zijn er te weinig witte bloedcellen in het lichaam en heeft iemand koorts. Uit het onderzoek bleek dat niemand was overleden door de gevolgen van stamceltherapie. 

Wat hebben mensen met RRMS eraan? 

De onderzoekers geven aan dat stamceltherapie positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen met zeer actieve RRMS. Ze vinden de bijwerkingen van de behandeling ook acceptabel. Volgens de onderzoekers zou stamceltherapie een gebruikelijke behandeling moeten worden voor mensen met zeer actieve RRMS. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024