Leven met MS

Bevallen van een kind als je MS hebt

Bij een gezonde zwangerschap gaat een bevalling met MS niet anders dan normaal. Sommige MS-klachten zorgen wel voor een langzamere bevalling. Waar moet je op letten?

In het kort

  • Een bevalling gaat bij iemand met MS vaak niet anders dan normaal.
  • Sommige MS-klachten vertragen een bevalling. Bijvoorbeeld vermoeidheid of slappe spieren.
  • Bij MS kun je tijdens een bevalling gewoon middelen krijgen tegen de pijn, zoals een ruggenprik.
  • In een geboorteplan of bevalplan kun je vooraf je keuzes opschrijven voor belangrijke momenten tijdens de bevalling. 

Een normale bevalling met MS

Een bevalling gaat bij iemand met MS, multiple sclerose, vaak niet anders dan normaal. Bij een gezonde zwangerschap bevalt iemand met MS op dezelfde manier als iemand zonder MS. De ziekte is meestal geen reden voor een keizersnede. Iemand met MS kan net als andere mensen een kind krijgen via de vagina. De bevalling is wel vaker in het ziekenhuis, omdat hulp hier sneller beschikbaar is als dat nodig is. Hierover spreek je tijdens de zwangerschap met de gynaecoloog en verloskundige. 

MS-klachten bij de bevalling

Iemand met MS kan last hebben van vermoeidheid, slappe spieren of spasmen. Deze MS-klachten kunnen een bevalling vertragen of moeilijker maken. Soms is daarom extra hulp nodig tijdens een bevalling. Welke mogelijkheden er zijn, vertelt de gynaecoloog of verloskundige.  

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Een bevalling is pijnlijk. Er zijn middelen tegen de pijn, zoals een ruggenprik. Bij een ruggenprik wordt verdoving toegediend via een slangetje in de rug. Dit vermindert pijn van de baarmoeder en bekkenbodem. Het zorgt dat je de weeën niet of minder voelt. Iemand met MS kan gewoon middelen tegen de pijn krijgen. Dit geeft geen grotere kans op problemen voor de eigen gezondheid of die van het kind. 

Het geboorteplan

Tijdens een bevalling is het moeilijker om keuzes te maken. Veel mensen maken daarom tijdens hun zwangerschap een geboorteplan of bevalplan. Hierin staat welke keuzes je wilt maken bij belangrijke momenten tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld wanneer je een ruggenprik wilt. En de houdingen van je lichaam die je prettig lijken tijdens de bevalling. 

Artikel met medewerking van:

  • drs. Jantien Visser - gynaecoloog, Amphia Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Zwangerschap en ouderschap

Volgend artikel