Leven met MS

Wat kun je bij MS verwachten vlak na een zwangerschap?

Een zwangerschap met MS is vaak een gewone zwangerschap. Na de zwangerschap gaan sommige dingen wel anders. Ook kan je gezondheid tijdelijk veranderen.

In het kort

  • Bij MS kun je in de eerste maanden na de geboorte van een kind een terugval krijgen.
  • Net na de bevalling is rust erg belangrijk bij MS. Steun van vrienden en familie bij de zorg voor het kind kan helpen.
  • Na 3 maanden wordt de gezondheid vaak weer hetzelfde als voor de zwangerschap. Met dezelfde MS-klachten als eerder en dezelfde hoeveelheid schubs.
  • Iemand met MS kan gewoon borstvoeding geven. Soms is stoppen nodig, bij gebruik van bepaalde medicijnen.

De eerste maanden na de bevalling

Na de bevalling kunnen de eerste maanden zwaar zijn. Een kind krijgen verandert het leven erg. In de eerste maanden na de geboorte van een kind kan iemand met MS, multiple sclerose, ook een terugval krijgen. MS-klachten worden plotseling erger of er komen nieuwe klachten bij. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Het is verstandig om het tijdens de zwangerschap al met je neuroloog te hebben over wanneer je weer moet starten met bepaalde medicijnen.

Rust houden en hulp vragen

Voor iemand met MS is het extra belangrijk om de tijd te nemen voor het herstel na de bevalling. Veel rust nemen is hard nodig. De eerste dagen na de bevalling is er kraamzorg. Je krijgt dan een hulp die iedere dag in huis komt om te helpen met de zorg voor moeder en kind. In Nederland kan iedereen die bevalt 10 dagen kraamzorg krijgen. Met MS kun je soms meer kraamzorg krijgen. Je overlegt dit met de verloskundige. Hulp vragen aan vrienden of familie kan ook. Steun van naasten voelt soms meer vertrouwd in huis. 

Andere hulp na de bevalling

De eerste periode na het krijgen van een kind is er zwangerschapsverlof. In Nederland krijgt ook de partner een periode verlof. Het is belangrijk om na te denken over opvang hierna. Of je nu werkt of niet: het kan prettig zijn als je kind soms naar een kinderopvang of andere oppas kan. Als je veel beperkingen hebt door MS, is er soms ook hulp van de gemeente. Bijvoorbeeld hulp in de huishouding of bij de zorg voor je kind. Meer informatie hierover kun je vragen bij het Wmo-loket of sociaal wijkteam van de gemeente waar je woont. 

3 maanden na de bevalling: herstel

De meeste mensen met MS merken dat 3 maanden na de bevalling de gezondheid herstelt. Dat betekent: de MS-klachten worden weer hetzelfde als voor de zwangerschap. De hoeveelheid schubs wordt meestal ook weer zoals het was voor de zwangerschap. Verandert de MS in de maanden na de bevalling? Bespreek dit dan met de neuroloog of MS-verpleegkundige. Deze helpt je met de juiste behandeling op ieder moment. 

Borstvoeding bij MS

Iemand met MS kan gewoon borstvoeding geven. Het is een persoonlijke keuze om dit te doen of niet. Soms heeft borstvoeding geven te veel invloed op de gezondheid. Bijvoorbeeld bij erge vermoeidheid of lichamelijke klachten. Sommige medicijnen kunnen via borstvoeding doorgegeven worden aan het kind. Dit kan gevaarlijk zijn. Iemand met MS start soms pas weer met medicijnen als de borstvoeding gestopt is. Maar vaak is het nodig om eerder te starten met medicatie. Dan is het ook belangrijk dat iemand stopt met het geven van borstvoeding. Het is belangrijk om hier een plan voor te maken samen met je zorgverlener. 

Artikel met medewerking van:

  • drs. Jantien Visser - gynaecoloog, Amphia Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Zwangerschap en ouderschap

Volgend artikel