Leven met MS

Zwanger worden met MS

Als je MS hebt, kun je gewoon zwanger worden. Het is wel belangrijk om een goed moment te kiezen. Ook moet je opletten met sommige medicijnen.

In het kort

  • Je wordt niet onvruchtbaar van MS. Met MS kun je dus gewoon zwanger worden.
  • Je kunt het best zwanger worden wanneer de MS rustig is.
  • Het is belangrijk om een kinderwens te bespreken met je arts of MS-verpleegkundige.
  • Sommige medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor een ongeboren of pasgeboren kind.
  • De kans om MS door te geven aan een kind is klein. Het risico op MS is wel iets groter als een van de ouders MS heeft. 

MS en vruchtbaarheid

MS, multiple sclerose, heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Dit betekent dat iemand met MS evenveel kans heeft om een kind te krijgen als iemand zonder MS. Klachten van MS kunnen wel zorgen voor problemen met seksualiteit. Vaak moe zijn of zwakke spieren maken seks moeilijker. Het is belangrijk om seksuele problemen te bespreken met een zorgverlener. Vaak zijn er oplossingen die seks makkelijker maken. En dus ook zorgen voor een grotere kans om zwanger te raken. 

Risico's bij zwangerschap

Er zijn risico's bij een zwangerschap, zoals een miskraam. Maar voor iemand met MS zijn deze risico's niet groter dan bij iemand zonder MS. De kans op een miskraam of een kind met een aangeboren afwijking is niet groter door MS. Wel is er mogelijk een iets grotere kans dat het kind een laag geboortegewicht heeft of te vroeg wordt geboren. Misschien komt dit door medicijnen die vrouwen met MS tijdens of voor de zwangerschap nemen.

Wat is het beste moment om zwanger te worden?

Het kan spannend zijn om zwanger te worden met MS. Het is belangrijk om een kinderwens te bespreken met je arts of MS-verpleegkundige. Deze kan advies geven. Bijvoorbeeld over het beste moment om zwanger te worden. Er is geen perfect moment en soms kun je een zwangerschap niet vooraf plannen. Maar het helpt wel als je zwanger wordt wanneer je MS rustig is en je weinig schubs hebt. Bij actieve MS is het soms verstandig om andere medicijnen te proberen voordat je zwanger wordt. 

Medicijnen en zwangerschap

Sommige medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor een ongeboren kind. Het is belangrijk dat je deze medicijnen niet gebruikt als je zwanger wilt worden. Dit zijn vooral medicijnen die MS remmen. Sommige medicijnen zijn ook ongezond voor een pasgeboren kind. Deze kun je beter niet gebruiken als je borstvoeding geeft. Er zijn medicijnen die je gewoon kunt gebruiken, ook als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Je zorgverlener geeft hierover advies wanneer je je kinderwens bespreekt. Ook is het belangrijk om een plan te maken voor de behandeling van MS-klachten tijdens de zwangerschap. 

Is MS erfelijk?

In sommige families komt MS vaker voor. Dit betekent dat sommige mensen meer aanleg voor MS hebben. Dat ligt aan de genen. Maar de kans om MS door te geven aan een kind is erg klein. Het risico op MS is wel iets groter als een van de ouders MS heeft. Maar de kans is dan toch nog erg klein: tussen de 2 en 4%. Er zijn geen tests voor mensen met MS en een kinderwens die bepalen hoe groot het risico op MS is voor een kind. 

Artikel met medewerking van:

  • drs. Jantien Visser - gynaecoloog, Amphia Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Zwangerschap en ouderschap

Volgend artikel