Behandeling en zorg

Pijn: behandelingen en hulpmiddelen

MS kan zorgen voor verschillende pijnklachten. Pijn is erg vervelend en beperkend. Als je last hebt van pijn, kun je hulp krijgen.

In het kort

  • Bij MS kun je last krijgen van verschillende soorten pijn, zoals zenuwpijn en spierpijn.
  • Pijn heeft veel invloed op de kwaliteit van leven.
  • Soms helpen pijnstillers of andere medicijnen tegen pijn.
  • Er bestaan ook verschillende therapieën om de pijn te behandelen.
  • De pijnpoli is een afdeling in het ziekenhuis waar ze blijvende pijnklachten onderzoeken en kunnen behandelen.  

Pijnklachten door MS

Bij MS, multiple sclerose, raken zenuwen beschadigd. Dit kan zorgen voor verschillende soorten pijn, zoals zenuwpijn of spierpijn. De pijn kan plots ontstaan en weer weggaan. Maar soms blijft de pijn. Dit noemen we ook wel: chronische pijn. Elke vorm van pijn is vervelend. Het heeft veel invloed op wat je kunt doen op een dag en je kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk te kijken of er een oplossing is voor de pijnklachten. 

Pijnstillers en andere medicijnen

Er zijn medicijnen die pijn kunnen verlichten. Dit zijn pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen. Dit kan helpen bij spierpijn. Medicijnen die je spieren ontspannen helpen bij spierpijn door spasmen. Pijnstillers en spierontspannende medicijnen kunnen verslavend zijn. Het is belangrijk dat je deze medicijnen niet te lang of te veel gebruikt. Bij zenuwpijn werken pijnstillers vaak niet. Dan zijn er andere medicijnen die de pijn kunnen beïnvloeden. Dit zijn medicijnen die ook worden gebruikt tegen epilepsie of een depressie. Helaas werken deze medicijnen niet bij iedereen met pijnklachten. 

Fysiotherapie of een massage

Bij pijn aan de spieren kan therapie helpen om de spieren beter te ontspannen of bijvoorbeeld je houding te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de pijn minder wordt. Een fysiotherapeut kan deze therapie geven. Soms helpt een massage door masseur. Ook kan warmte of kou helpen tegen spierpijn. Bijvoorbeeld door een warmtedeken of coolpack op de pijnlijke delen van je lichaam te leggen.  

Elektrische stimulatietherapie

Zenuwpijn is soms ook te behandelen met elektrostimulatie of elektrische stimulatietherapie. Het wordt ook wel TENS genoemd, voluit: transcutane elektrische neurostimulatie. Hierbij krijg je met een apparaat kleine stroomstootjes op het deel van je lichaam dat pijn doet. De stroomstootjes maken de systemen in je zenuwstelsel die pijn onderdrukken actiever. Ook verbetert het de doorbloeding in je lichaam, waardoor pijn minder kan worden.

Hulp bij omgaan met pijn: de pijnpoli

Heb je erge, blijvende pijnklachten? Dan kun je zorgverlener je doorsturen naar een pijnpoli. Dit is een afdeling in het ziekenhuis waar zorgverleners werken die veel weten over pijnklachten. Op de pijnpoli worden je klachten uitgebreid onderzocht. Als het kan, krijg je een behandeling. Blijkt dat verschillende behandelingen niet werken? Dan kun je soms een pijnprogramma volgen bij de pijnpoli. Hierbij leer je omgaan met dagelijkse pijn in je lijf.

Aanvullende behandelingen

Er zijn ook aanvullende behandelingen die kunnen helpen bij zenuwpijn. Bijvoorbeeld acupunctuur, yogatherapie of homeopathie. Van veel van deze behandelingen is niet bewezen dat ze werken. Toch kun je er baat bij hebben. Als je blijvend pijn hebt, kan het zinvol zijn om te kijken of een aanvullende therapie bij je past. Bespreek dit wel met je zorgverlener. Deze kan aangeven of de therapie invloed heeft op je MS of andere behandelingen in de weg zit. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis
  • dr. Jessica Nielsen - neuroloog, Ommelander Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 april 2025