MS-onderzoek

Onderzoek naar naasten van iemand met MS

Onderzoek naar MS gaat niet alleen over de ziekte zelf. Maar ook over de omgeving van iemand met MS, zoals partners, kinderen of mantelzorgers.

In het kort

  • De sociale omgeving heeft veel invloed op iemand met MS. Bijvoorbeeld een partner, kind of mantelzorger.
  • Wetenschappers onderzoeken wat voor begeleiding naasten van iemand met MS nodig hebben.
  • Voor partners die zorgen voor iemand met MS is het belangrijk dat ze steun krijgen van anderen en genoeg begrijpen van de ziekte.
  • Iemand met MS kijkt vaak anders naar de ziekte dan een naaste. Hierover praten met elkaar is belangrijk. 

Mantelzorgers en naasten

MS heeft veel invloed op het leven van iemand met MS, maar ook op dat van naasten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat partners het soms erg zwaar hebben met de zorg voor iemand met MS. En dat kinderen van iemand met MS zich grote zorgen kunnen maken over de gezondheid van hun vader of moeder. Het is belangrijk dat deze naasten hiervoor begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld van andere familie en vrienden, maar ook van zorgverleners. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat uitleg van een arts of MS-verpleegkundige prettig kan zijn voor naasten. 

Training voor mantelzorgers

Wetenschappers werken ook aan een speciale training voor mantelzorgers. De training geeft mantelzorgers ondersteuning en informatie over de ziekte en de zorgtaken. Het doel is dat de kwaliteit van leven van de persoon met MS en de mantelzorger verbetert door de training. 

Communicatie tussen partners

Communicatie tussen iemand met MS en een partner of naaste is ook belangrijk. Wetenschappers denken dat deze communicatie beter kan. Partners van mensen met MS weten bijvoorbeeld vaak niet goed wanneer iemand met MS behoefte heeft aan steun of hulp en wanneer niet. Wetenschappers denken dat een training over communicatie voor mensen met MS en hun partner hierbij zou kunnen helpen. 

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024