MS-onderzoek

Onderzoek naar naasten van iemand met MS

Onderzoek naar MS gaat niet alleen over de ziekte zelf. Maar ook over de omgeving van iemand met MS, zoals partners, kinderen of mantelzorgers.

In het kort

  • De sociale omgeving heeft veel invloed op iemand met MS. Bijvoorbeeld een partner, kind of mantelzorger.
  • Wetenschappers onderzoeken wat voor begeleiding naasten van iemand met MS nodig hebben.
  • Voor partners die zorgen voor iemand met MS is het belangrijk dat ze steun krijgen van anderen en genoeg begrijpen van de ziekte.
  • Iemand met MS kijkt vaak anders naar de ziekte dan een naaste. Hierover praten met elkaar is belangrijk. 

Mantelzorgers en naasten

MS heeft veel invloed op het leven van iemand met MS, maar ook op dat van naasten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat partners het soms erg zwaar hebben met de zorg voor iemand met MS. En dat kinderen van iemand met MS zich grote zorgen kunnen maken over de gezondheid van hun vader of moeder.

Hulp voor naasten

Het is belangrijk dat deze naasten begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld van andere familie en vrienden, maar ook van zorgverleners. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat uitleg van een arts of MS-verpleegkundige prettig kan zijn voor naasten. 

Communicatie tussen partners

Communicatie tussen iemand met MS en een partner of naaste is ook belangrijk. Wetenschappers denken dat deze communicatie beter kan. Partners van mensen met MS weten bijvoorbeeld vaak niet goed wanneer iemand met MS behoefte heeft aan steun of hulp en wanneer niet. Wetenschappers denken dat een training over communicatie voor mensen met MS en hun partner hierbij zou kunnen helpen. 

Naasten en mantelzorgers

Ben je naaste of mantelzorger van iemand met MS? Dat heeft veel impact op jouw leven. Je wordt dagelijks met de gevolgen van de ziekte geconfronteerd. Hoe ga je daarmee om, wat betekent het voor jou en voor degene met MS? Hoe houd je de balans en zorg je ook goed voor jezelf? Lees hier hoe anderen dit doen en deel jouw verhaal.

Bekijk de groep

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024