MS-onderzoek

Onderzoek naar de psychische gezondheid bij MS

Mensen met MS kunnen last krijgen van psychische klachten. Wetenschappers doen onderzoek naar de oorzaken van mentale problemen. En ze bedenken betere behandelingen voor de klachten.

In het kort

  • Wetenschappers onderzoeken hoe psychische klachten ontstaan bij mensen met MS.
  • Depressies en angst komen vaker voor bij mensen met MS dan bij mensen zonder MS.
  • Stress is een belangrijke oorzaak voor psychische problemen bij MS.
  • Door onderzoek weten we dat psychische klachten veranderen tijdens het verloop van de ziekte.
  • Sommige mensen met MS hebben meer last van mentale problemen dan anderen. Wetenschappers onderzoeken hoe dit komt. 

Psychische klachten door MS

De diagnose MS, multiple sclerose, verandert iemands leven. De ziekte zorgt voor lichamelijke klachten en het verloop is erg onvoorspelbaar. Sommige mensen krijgen last van psychische klachten door MS. Wetenschappers onderzoeken hoe dit komt. En welke groepen mensen eerder problemen krijgen met hun psychische gezondheid. Ook zoeken ze betere behandelingen voor psychische problemen bij MS. 

Depressies bij MS

Onderzoekers schatten dat mensen met MS 2x zo vaak last hebben van depressies als mensen zonder MS. Lang dachten wetenschappers dat dit alleen kwam door de lichamelijke klachten bij MS, maar hier is eigenlijk geen bewijs voor. Onderzoekers vermoeden dat vooral stress bij MS invloed heeft op het ontstaan van een depressie. Depressies komen ook vaker voor bij mensen met MS die ontstekingen hebben in de hersenen. Volgens wetenschappers kan het zo zijn dat veranderingen in de hersenen iemand vatbaarder maken voor een depressie. Er is meer onderzoek nodig om dit beter te begrijpen. Als iemand met MS zich somber of gedeprimeerd voelt, is het belangrijk om dit te bespreken met een zorgverlener. Er bestaan behandelingen voor een depressie. 

Stress bij MS

Veel mensen met MS ervaren stress. Dat is dubbel vervelend, want stress kan een slechte invloed hebben op het verloop van de ziekte. Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat stress een aanleiding kan zijn voor een MS-aanval. En stress heeft invloed op de afweer. Bij veel stress kun je sneller ziek worden. Je lichaam kan virussen dan moeilijker tegenhouden. 

Stress als gevolg van MS

MS kan ook zorgen voor meer stress. Lichamelijke klachten maken het leven moeilijker. En het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar, waardoor iemand zich onzeker kan voelen over de toekomst. Wetenschappers onderzoeken daarom hoe ze stress bij mensen met MS kunnen verminderen. Bijvoorbeeld met een behandeling bij een psycholoog of training via internet. Je kunt zelf ook dingen doen, zoals zorgen voor genoeg ontspanning, gezonde voeding en genoeg beweging. 

Veranderende psychische klachten

De meeste mensen met MS hebben niet altijd last van psychische klachten. De mentale problemen veranderen mee met het verloop van de ziekte. Wetenschappers onderzoeken daarom op welk moment in de ziekte mensen meer of minder last krijgen van psychische klachten. Zo ontdekten ze dat mensen met MS vaak de eerste vijf jaar na de diagnose veel angst ervaren. Maar daarna wordt dit minder. Er is meer onderzoek nodig om te leren wat helpt bij het verminderen van angst in de eerste vijf jaar na de diagnose. 

Psychische klachten bij speciale groepen

Iedereen met MS is anders. En niet iedereen ervaart dezelfde psychische klachten. Wetenschappers kijken daarom waarom sommige mensen met MS wel mentale problemen krijgen en anderen niet. Bijvoorbeeld ouders met MS. Italiaanse wetenschappers ontdekten dat ouders met MS die mentale problemen hebben, vaker vrouw zijn. Ouders met MS voelen zich vaak ook minder gesteund door hun omgeving. En ze voelen zich vaker boos, verdrietig of angstig dan andere mensen met MS. Ook bleek uit het onderzoek dat ouders met MS die meer lichamelijke problemen hebben, vaker last hebben van angst.

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Onderzoek naar leven met MS

Volgend artikel