Leven met MS

Studeren met MS

Studeren met MS kán. Met de juiste begeleiding en voorzieningen kun je je opleiding met succes afmaken.

In het kort

  • Studeren met MS is een uitdaging. Maar er is veel mogelijk om het gemakkelijker te maken.
  • Het is belangrijk om een opleiding te kiezen die je ondanks je MS-klachten kunt afmaken.
  • Onderwijsinstellingen moeten studenten met een beperking ondersteunen. Bijvoorbeeld met aanpassingen in lesroosters of in gebouwen.
  • Er zijn regelingen om extra geld te krijgen voor je opleiding.

Studeren met MS: er is veel mogelijk

Heb je MS, multiple sclerose, dan kan studeren een hele uitdaging zijn. Veel MS-klachten kunnen tijdens de opleiding problemen geven. Heb je bijvoorbeeld last van vermoeidheid of concentratieproblemen, dan houd je het studeren minder lang vol. Ook pijn en stijfheid kunnen hinderlijk zijn, vooral tijdens de lesuren. Maar een opleiding is wel belangrijk voor je verdere leven. Het is daarom goed om te weten dat er allerlei mogelijkheden en regelingen zijn om studeren met een beperking makkelijker te maken.

Welke opleiding past bij jou?

Bij het kiezen van je opleiding zul je goed moeten kijken wat het best bij je past. De ene opleiding vraagt meer van je dan de andere. Ook zul je alvast vooruit moeten kijken naar het soort werk dat je straks, met je diploma op zak, kunt gaan doen. Kun je het lichamelijk en geestelijk aan? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Bespreek het ook met je MS-zorgverlener, die kan je advies geven.

Welke aanpassingen kun je aanvragen?

Onderwijsinstellingen zijn verplicht om studenten met een beperking te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met aangepaste lesroosters, of door meer tijd te geven voor opdrachten en tentamens. Ook aanpassingen in gebouwen of lokalen zijn mogelijk. Wil je daarvoor in aanmerking komen? Dan moet je zelf bij je onderwijsinstelling aangeven dat je behoefte hebt aan ondersteuning. Het liefst doe je dat al voordat je aan je opleiding begint.

Welke financiële regelingen zijn er?

Studenten met een beperking kunnen in bepaalde situaties extra geld krijgen voor hun opleiding. Bij wie regel je wat?

  • Elke onderwijsinstelling is wettelijk verplicht om studenten met een beperking financieel te ondersteunen. Daarvoor heeft de instelling geld apart gezet. Dit wordt ook wel een profileringsfonds genoemd. Denk je dat je door MS langer over je opleiding zult doen? Dan kun je geld aanvragen uit het profileringsfonds van de instelling.
  • Ook DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, kan financieel bijspringen. Denk bijvoorbeeld aan verlenging van je basisbeurs, een aanvullende studiebeurs of verlenging van je ov-studentenkaart.
  • Bij de gemeente waar je ingeschreven staat, kun je een aanvraag doen voor individuele studietoeslag. 

Je studentendecaan, studieadviseur of studieloopbaanbegeleider kan je advies geven over de verschillende mogelijkheden. MBO-scholen hebben vaak een Steunpunt Opleiding en Handicap.

Artikel met medewerking van:

  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024