Meer weten over studeren met MS?
Studeren met MS kán. Er is heel veel mogelijk. Maar waar begin je? ECIO, het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, kan je helpen.
Kijk op de website van ECIOStuderen met MS kán. Met de juiste begeleiding en voorzieningen kun je je opleiding met succes afmaken.
In het kort
Heb je MS, multiple sclerose, dan kan studeren een hele uitdaging zijn. Veel MS-klachten kunnen tijdens de opleiding problemen geven. Heb je bijvoorbeeld last van vermoeidheid of concentratieproblemen, dan houd je het studeren minder lang vol. Ook pijn en stijfheid kunnen hinderlijk zijn, vooral tijdens de lesuren. Maar een opleiding is wel belangrijk voor je verdere leven. Het is daarom goed om te weten dat er allerlei mogelijkheden en regelingen zijn om studeren met een beperking makkelijker te maken.
Bij het kiezen van je opleiding zul je goed moeten kijken wat het best bij je past. De ene opleiding vraagt meer van je dan de andere. Ook zul je alvast vooruit moeten kijken naar het soort werk dat je straks, met je diploma op zak, kunt gaan doen. Kun je het lichamelijk en geestelijk aan? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Bespreek het ook met je MS-zorgverlener, die kan je advies geven.
Onderwijsinstellingen zijn verplicht om studenten met een beperking te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met aangepaste lesroosters, of door meer tijd te geven voor opdrachten en tentamens. Ook aanpassingen in gebouwen of lokalen zijn mogelijk. Wil je daarvoor in aanmerking komen? Dan moet je zelf bij je onderwijsinstelling aangeven dat je behoefte hebt aan ondersteuning. Het liefst doe je dat al voordat je aan je opleiding begint.
Studenten met een beperking kunnen in bepaalde situaties extra geld krijgen voor hun opleiding. Bij wie regel je wat?
Je studentendecaan, studieadviseur of studieloopbaanbegeleider kan je advies geven over de verschillende mogelijkheden. MBO-scholen hebben vaak een Steunpunt Opleiding en Handicap.
Studeren met MS kán. Er is heel veel mogelijk. Maar waar begin je? ECIO, het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, kan je helpen.
Kijk op de website van ECIOVoor studenten in het hoger onderwijs is er de website Hoger Onderwijs Toegankelijk, opgezet door ECIO. Hier vind je praktische informatie over voorzieningen, aanpassingen en regelingen.
Naar de website Hoger Onderwijs ToegankelijkMBO-studenten vinden op de website MBOstart veel nuttige informatie over studeren met een beperking.
Naar de website MBOstartExperts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024