Leven met MS

Werken met MS

Bij MS is het belangrijk om zo lang mogelijk te blijven werken. Met steun van de werkgever is er veel mogelijk.

In het kort

  • Werken met MS kán, met de juiste begeleiding en hulp van de werkgever.
  • Door je MS-klachten zijn vaak aanpassingen nodig op je werk. Deze bespreek je met je leidinggevende.
  • In gesprek blijven met je collega’s is belangrijk. Zo krijgen zij meer begrip voor je situatie.
  • Met vragen over werken met MS kun je terecht bij meerdere hulpverleners.

Werken met MS: het kán!

Werken is belangrijk voor gezonde mensen. Maar het is zeker ook belangrijk voor mensen met MS, multiple sclerose. Het zorgt voor regelmaat in het dagelijks leven en het geeft een tevreden gevoel. Ook is het goed voor de sociale contacten. Daarom is het belangrijk dat je zo lang mogelijk blijft werken, ondanks MS. Met de juiste begeleiding én een behulpzame werkgever moet dat lukken.

Een goed ingerichte werkplek

Veel MS-klachten kunnen problemen geven tijdens het werken. Heb je bijvoorbeeld last van vermoeidheid, dan houd je het werk minder lang vol. Bij pijn en stijfheid heb je vaak moeite met bewegen. Zittend werk en voldoende rustmomenten kunnen helpen. Ook een goed ingerichte werkplek is belangrijk. Een fysiotherapeut of andere hulpverlener kan je daarover advies geven.

Niet te veel prikkels

Heb je problemen met concentreren en dingen onthouden? Ook dat heeft invloed op je werk. Het kan moeilijk zijn om gesprekken te volgen en het werk te plannen. Met aanpassingen in je taken of werkuren kun je toch aan het werk blijven. Daarbij is het goed om te kijken of er een plek is waar je een poosje zonder prikkels kunt werken. Vooral als je snel overprikkeld raakt, kan dat helpen.

In gesprek blijven

De aanpassingen die je op je werk nodig hebt, bespreek je met je leidinggevende. Die kan daar dan mee aan de slag gaan. Maar in gesprek blijven met de collega’s om je heen is ook belangrijk. Vaak begrijpen zij niet waar je last van hebt en waarom je bijvoorbeeld minder snel reageert. Het is dan goed om uit te leggen wat MS met je doet, en hoe je collega’s je kunnen helpen.

Minder gaan werken

Het kan zijn dat je door je MS-klachten minder moet gaan werken. Bijvoorbeeld omdat je snel moe wordt, of omdat je in de loop van de dag te veel pijn krijgt. Voor de uren die je minder werkt, meld je je ziek. Anders krijg je later geen uitkering voor die uren.

Bij welke hulpverleners kun je terecht?

Werken met MS kán, maar je hebt misschien wel veel vragen. Bijvoorbeeld over het soort werk dat je kunt doen. Of over de aanpassingen die op je werkplek nodig zijn. Met deze vragen kun je terecht bij meerdere hulpverleners:

  • Bedrijfsarts. Deze kijkt welke taken en werkuren het best bij je passen en bespreekt dit met je werkgever.
  • Huisarts. Deze stemt de zorgverlening op elkaar af en is je vertrouwenspersoon.
  • MS-zorgverleners. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Zij adviseren je over aanpassingen op je werk en over het omgaan met je klachten en problemen.
  • MS-coach. Deze geeft advies over de situatie op je werk en zoekt praktische oplossingen. Wanneer je in gesprek gaat met je werkgever, kan de MS-coach met je meegaan.
  • Arbeidsdeskundige (UWV). Deze helpt je aan de hulpmiddelen en aanpassingen die nodig zijn om te kunnen blijven werken.

Artikel met medewerking van:

  • Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 16 januari 2024

Lees meer over Werk en geldzaken

Volgend artikel