Leven met MS

Hoe werkt de Nederlandse zorgverzekering?

In Nederland is een zorgverzekering verplicht. Hiervoor betaal je premie. Als je zorgkosten maakt, betaal je eigen risico. Ook kun je je aanvullend verzekeren.

In het kort

  • Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben, de basisverzekering. De verzekering vergoedt standaard medische zorg die nodig is.
  • De overheid bepaalt welke zorg vergoed wordt uit de basisverzekering. Dit verschilt per jaar.
  • Voor de zorgverzekering betaal je iedere maand premie. Ook betaal je voor de meeste zorg eigen risico: een verplicht, vast bedrag per jaar.
  • Ook voor zorg die niet in de basisverzekering zit, kun je vergoeding krijgen. Hiervoor sluit je een aanvullende verzekering af.
  • Sommige mensen krijgen zorgtoeslag. Dit is een vergoeding waarmee je de maandelijkse premie voor de zorgverzekering kunt betalen als je weinig inkomen hebt. 

Een verplichte verzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben voor medische zorg. Dit is verplicht. De verzekering kan je afsluiten bij een zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt medisch noodzakelijke zorg, zoals de huisarts of het ziekenhuis. Dit heet ook wel: het basispakket. Dit omvat zorg waar iedereen recht op heeft. De overheid bepaalt welke zorg in het basispakket zit. Dit kan jaarlijks veranderen. 

Maandelijkse zorgpremie

Voor de zorgverzekering moet je betalen. De meeste mensen betalen maandelijks een bedrag. Dit heet: zorgpremie. De zorg die mensen nodig hebben wordt gedeeltelijk betaald door alle premies die mensen betalen. 

Het eigen risico

Daarnaast betaalt iedereen van 18 jaar of ouder eigen risico. Dit is ieder jaar een verplicht bedrag dat je zelf moet betalen voor de eerste kosten van gezondheidszorg. Na het eigen risico betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten. De overheid bepaalt ieder jaar hoe hoog het eigen risico is.  

Bijvoorbeeld: in 2024 krijg je een noodzakelijke medische behandeling die 400 euro kost en het verplicht eigen risico is 385 euro. Dan betaal je 385 euro zelf. De zorgverzekeraar vergoedt de rest: 15 euro. Maak je daarna nog nieuwe zorgkosten? Dan betaal je geen eigen risico meer. 

Zorg zonder eigen risico

Voor sommige soorten zorg geldt het eigen risico niet. Deze zorg wordt altijd uit het basispakket betaald. Bijvoorbeeld:

  • een afspraak bij de huisarts
  • verloskundige zorg of kraamzorg
  • ketenzorg: bepaalde zorg bij blijvende ziektes en aandoeningen, waarbij meerdere zorgverleners betrokken zijn
  • wijkverpleging 

Vrijwillig eigen risico

Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico. Dit is vrijwillig en hoeft dus niet. Je betaalt dan vaak minder premie voor de zorgverzekering. Maar als je zorgkosten maakt, moet je een hoger bedrag zelf betalen. Heb je MS? Dan is het verstandig om een zo laag mogelijk eigen risico te kiezen. Door de ziekte maak je vaak sowieso zorgkosten. 

Aanvullende verzekeringen voor andere zorg

Je kunt ook een verzekering afsluiten voor zorg die niet in het basispakket zit. Dit noemen we: aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld voor een behandeling bij een tandarts, fysiotherapie of alternatieve zorg. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. De zorgverzekeraar bepaalt de kosten van de aanvullende verzekering en wat er wel en niet vergoed wordt. Er zijn hierdoor veel verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om ieder jaar te bedenken welke zorg je precies nodig hebt en of je dit wil verzekeren. 

Hoe werkt de zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bedrag voor mensen met een lager inkomen en weinig geld. Zij krijgen dit geld van de Belastingdienst Toeslagen. De zorgtoeslag is bedoeld om de zorgpremie volledig of gedeeltelijk te betalen. Om zorgtoeslag te krijgen moet je voldoen aan meerdere voorwaarden. De hoogte van de toeslag verschilt per situatie. Kun je zorgtoeslag krijgen? Dan moet je dit zelf aanvragen bij de Belastingdienst Toeslagen. 

Artikel met medewerking van:

  • Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 28 mei 2024

Lees meer over Werk en geldzaken

Volgend artikel