Leven met MS

Wat als je het oneens bent met de bedrijfsarts?

Als je je ziekmeldt door MS, kom je terecht bij de bedrijfsarts. Deze kijkt wat je nog wel kunt en wat niet. Als je het niet eens bent met de bedrijfsarts, kun je een second opinion aanvragen.

In het kort

  • Kun je niet of niet meer volledig werken door MS? Een bedrijfsarts onderzoekt wat je als werknemer nog wel kunt en wat niet.
  • De bedrijfsarts adviseert, als dat nodig is, ook aanpassingen op je werkplek.
  • Soms geeft de bedrijfsarts een advies waar je het niet mee eens bent. Of je vertrouwt de bedrijfsarts niet.
  • Bij onenigheid kun je een second opinion aanvragen. Je gaat dan naar een andere arts die jouw situatie onderzoekt. 

Een afspraak bij de bedrijfsarts

Heb je MS, multiple sclerose? Dan is het belangrijk dat je dit vertelt aan je werkgever. Zolang de MS geen gevolgen heeft voor het werk wat je doet, is dit niet verplicht. Maar het is wel verstandig. Via je werkgever kun je naar een bedrijfsarts. Dit is een specialist als het gaat om werk en gezondheid. De bedrijfsarts kan vragen stellen over de klachten en gevolgen van MS. Met deze informatie adviseert de bedrijfsarts je werkgever over wat je nog wel kunt doen op je werk en wat niet. Ook geeft de bedrijfsarts advies over aanpassingen op je werkplek als die nodig zijn. 

Klachten over je bedrijfsarts

Soms gaat het contact met de bedrijfsarts niet goed. Je kunt bijvoorbeeld ontevreden zijn over het gesprek dat je hebt gehad of weinig vertrouwen hebben in de arts. Het beste is om dit eerst met de bedrijfsarts te bespreken. Als dat niet helpt, kun je gebruikmaken van de klachtenregeling. Hoe dit werkt, verschilt:

  • Een bedrijfsarts bij een organisatie. Veel bedrijfsartsen zijn in loondienst bij een bedrijf of een arbodienst. Zo'n organisatie heeft vaak een klachtencommissie waar je je bij kunt melden. Elke arbodienst in Nederland is verplicht om een regeling te hebben voor klachten.
  • Een zelfstandig bedrijfsarts. Sommige bedrijfsartsen werken als zelfstandige. Zij zijn ook verplicht een klachtenregeling te hebben.  

Je kunt de arbodienst of bedrijfsarts vragen naar de klachtenregeling. 

Oneens met het advies van de bedrijfsarts

Het kan ook dat je je niet kunt vinden in het advies van de bedrijfsarts. Dit is geen klacht, maar een verschil van mening. Als dit gebeurt kun je een second opinion aanvragen: een advies bij een andere bedrijfsarts. Deze arts mag geen directe collega zijn van de eerste bedrijfsarts. Je vraagt een second opinion wel aan bij je eerste bedrijfsarts. Een second opinion bestaat meestal uit 4 stappen:

  1. Je eerste bedrijfsarts vraagt toestemming aan jou om je medische gegevens met de andere bedrijfsarts te delen.
  2. De tweede bedrijfsarts onderzoekt jou en je persoonlijke situatie. En deze arts vraagt of het nieuwe advies doorgestuurd mag worden naar je eerste bedrijfsarts.
  3. De eerste bedrijfsarts bekijkt dit advies en kan dit wel of niet overnemen. De second opinion is niet altijd doorslaggevend.
  4. De eerste bedrijfsarts gaat door met jouw verdere begeleiding.

De eerste bedrijfsarts hoeft de second opinion niet over te nemen. Ben je hier ontevreden over? Dan kun je alsnog een klacht indienen. 

Wanneer krijg je geen second opinion?

De eerste bedrijfsarts moet een verzoek tot second opinion accepteren. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld:

  • als je steeds opnieuw een second opinion vraagt
  • als je een second opinion aanvraagt over iets waar de bedrijfsarts niet over gaat 

Het deskundigenoordeel

Een andere optie dan de second opinion is het deskundigenoordeel. Dit is het oordeel van een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige, dat je aanvraagt via uitkeringsorganisatie UWV. Een deskundigenoordeel is een mogelijkheid wanneer je het oneens bent met het proces op je werk. Bijvoorbeeld als je vindt dat je werkgever te weinig voor je doet. Soms wordt een second opinion geweigerd, omdat een deskundigenoordeel passender is. 

Artikel met medewerking van:

  • Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 28 mei 2024

Lees meer over Werk en geldzaken

Volgend artikel