MS-onderzoek

Waar in Nederland doen wetenschappers onderzoek naar MS?

In Nederland doen veel wetenschappers onderzoek naar MS. Ze onderzoeken de oorzaak van MS en zoeken naar betere behandelingen voor de ziekte. Waar gebeurt dit onderzoek? 

In het kort

  • Wetenschappers doen onderzoek om meer te leren over MS. En om betere behandelingen en medicijnen te vinden.
  • Nederland heeft meerdere academische centra waar wetenschappers onderzoek doen naar de ziekte.
  • Wetenschappelijk onderzoek naar MS gebeurt ook op andere plekken, zoals op MS-poli's en in MS-klinieken.
  • Onderzoekers werken veel samen. Als ze kennis over MS met elkaar delen, komen ze sneller tot nieuwe behandelingen en medicijnen. 

Waarom medisch-wetenschappelijk onderzoek?

Wetenschappers doen veel onderzoek naar MS, multiple sclerose. Ze willen meer leren over de ziekte. Er is bijvoorbeeld nog te weinig bekend over de oorzaken van MS. Wetenschappers onderzoeken dit. Ze doen ook veel onderzoek naar manieren om MS op te sporen. Met de resultaten van dat onderzoek kunnen artsen de diagnose beter stellen. Wetenschappers zoeken ook naar betere behandelingen en medicijnen voor mensen met MS.

Speciale onderzoekscentra voor MS

In Nederland doen wetenschappers op veel plekken onderzoek naar MS. Dit gebeurt meestal in een academisch medisch centrum. Dat is een ziekenhuis bij een universiteit. In zo'n universitair MS-centrum werken mensen samen. Allemaal weten ze veel van verschillende onderwerpen. Onderzoek gebeurt vaak op de afdeling neurologie, die gaat over hersenziekten. Maar hersenwetenschappers werken samen met collega's die veel weten van de menselijke genen of het afweersysteem. Met elkaar komen ze meer te weten over MS. 

Academische MS-centra in Nederland

Deze academische MS-centra doen wetenschappelijk onderzoek naar MS:

  • MS Centrum Amsterdam. Hier doen wetenschappers vooral onderzoek naar het slechter worden van de gezondheid bij MS. Ze onderzoeken bijvoorbeeld de lichamelijke achteruitgang. En waarom denken moeilijker wordt voor mensen met MS. Of hoe de behandeling aangepast kan worden aan de persoon met MS. En hoe veilig verschillende behandelingen zijn en hoe goed ze werken.
  • MS Centrum ErasMS, Rotterdam. Hier onderzoeken wetenschappers de oorzaak van MS en wat het verloop van de ziekte bepaalt. Ze kijken bijvoorbeeld naar de genen en het afweersysteem. ErasMS heeft ook een speciaal Kinder MS Centrum.
  • MS Centrum Noord Nederland. Wetenschappers doen hier vooral onderzoek naar de schade aan de zenuwen bij MS. Ze onderzoeken de myeline en waarom deze beschermlaag kapotgaat. En hoe de myeline hersteld kan worden.
  • Academisch MS Centrum Zuyd. In dit centrum doen wetenschappers onderzoek naar de oorzaak van MS en het voorspellen van het verloop van de ziekte. Ook ontwikkelen ze betere behandelingen en medicijnen voor mensen met MS.  

De Nederlandse Hersenbank voor MS

Een bijzonder onderzoekscentrum is de Nederlandse Hersenbank. Mensen met MS kunnen zich hier inschrijven als hersendonor. Dit betekent dat ze na hun overlijden hun hersenen aan de hersenbank afstaan. De hersenbank bestudeert de hersenen van mensen met MS. Ze willen met dit onderzoek meer leren over wat MS doet met de hersenen en over het verloop van de ziekte. De gegevens die de hersenbank verzamelt, zijn beschikbaar voor wetenschappers wereldwijd. Die kunnen dus ook leren van de hersenen die mensen doneren. 

Wetenschappelijk onderzoek op andere plekken

Onderzoek naar MS gebeurt niet alleen in universitaire ziekenhuizen. Ook op MS-poli's en in MS-klinieken doen wetenschappers onderzoek naar MS. De zorgverleners bij MS hebben vaak veel contact met onderzoekers. Zo kunnen ze nieuwe inzichten uit de wetenschap gebruiken in de zorg voor mensen met MS. > Bekijk aan welke lopende onderzoeken naar MS je mee kunt doen

Samenwerking tussen onderzoekers

MS is een ingewikkelde ziekte. Daarom werken onderzoekers uit verschillende teams ook veel met elkaar samen. Als ze kennis met elkaar delen, komen ze sneller tot nieuwe behandelingen en medicijnen. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC
  • dr. Oliver Gerlach - neuroloog, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Over onderzoek naar MS

Volgend artikel