Leven met MS

Welke invloed hebben alcohol, drugs en roken op MS?

Aan roken en het gebruik van alcohol en drugs zitten risico's. Het kan klachten die horen bij MS verergeren. 

In het kort

  • Alcohol heeft invloed op je MS-klachten en op de werking van je MS-medicijnen. 
  • Aan het gebruik van drugs zitten risico's. Het kan gevolgen hebben voor je MS-klachten.
  • Roken kan zorgen voor een grotere kans op MS. Daarnaast is roken slecht voor je gezondheid. Je MS-klachten kunnen er erger door worden.
  • Je kunt hulp krijgen om problemen met alcohol, drugs of roken aan te pakken.

Alcohol en MS

Van alcohol kun je geen MS krijgen. Maar alcohol heeft wel invloed op sommige klachten van MS. Heb je bijvoorbeeld last van tremoren, evenwichtsproblemen of spraakstoornissen? Dan worden die klachten erger als je alcohol gebruikt. Dit heeft te maken met de invloed van alcohol op de hersenen. Daarnaast gaan bepaalde MS-medicijnen en alcohol niet samen. De alcohol zorgt ervoor dat de medicijnen minder goed werken. Het is dus verstandig om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.

Drugs en MS

Ook van drugs kun je geen MS krijgen. Maar drugs kunnen slecht zijn voor je lichaam en je mentale gezondheid. Heb je MS, dan kunnen drugs ervoor zorgen dat je klachten erger worden. En dat de werking van medicijnen vermindert. Sommige mensen met MS gebruiken drugs zoals cannabis om klachten te verlichten. Dit kan helpen, maar het is wel belangrijk om te weten wat de risico’s zijn. Bespreek daarom het gebruik van cannabis altijd met je MS-zorgverlener.

Roken en MS

Het lijkt erop dat MS vaker voorkomt bij rokers dan bij niet-rokers. Het kan dus zijn dat je door roken een grotere kans hebt om MS te krijgen. Daarnaast is roken hoe dan ook slecht voor je, of je MS hebt of niet. Dit geldt ook voor vapen (het roken van een e-sigaret). Als je veel rookt, is je gezondheid niet optimaal en word je sneller ziek van bacteriën of virussen. Krijg je daardoor koorts, dan kunnen je MS-klachten erger worden. Ook is roken slecht voor het verloop van MS. Rokers met MS hebben meer zenuwschade dan niet-rokers, en de kans op progressieve MS is groter. Artsen raden roken dus af. Rook je wel? Probeer er dan zo snel mogelijk mee te stoppen.

Heb je hulp nodig?

Mensen die roken, drugs gebruiken of te veel alcohol drinken, vinden het vaak moeilijk om daar zelf mee te stoppen. Lukt het je niet alleen? Er zijn allerlei programma's die je kunnen helpen. Vraag je huisarts om advies.

Artikel met medewerking van:

  • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel