Behandeling en zorg

Waarom wisselen van medicatie?

Soms is het nodig om te wisselen van medicatie. Wat zijn mogelijke redenen om te wisselen? 

In het kort 

  • Als je MS hebt, kun je medicijnen gebruiken om een schub te behandelen, MS te remmen of klachten te verminderen. 
  • Er kunnen verschillende redenen zijn om te wisselen van medicatie. Bijvoorbeeld als het medicijn niet goed genoeg werkt of je te veel last hebt van bijwerkingen. Ook een kinderwens is een reden om gebruik van medicatie te bespreken. 
  • Bespreek je medicijngebruik met de MS-verpleegkundige. Wissel nooit zomaar zelf van medicatie. 

Verschillende medicijnen bij MS 

Als je MS, multiple sclerose, hebt gebruik je mogelijk een of meerdere medicijnen. Er zijn medicijnen om een schub te behandelen, MS te remmen en om klachten te verminderen. Als een medicijn om een of andere reden niet bevalt, kun je overwegen om te wisselen van medicijn. Zeker binnen medicijnen om RRMS te remmen zijn er veel opties mogelijk.  

Het medicijn werkt niet of niet goed genoeg 

Een reden om te wisselen van medicatie is omdat het medicijn niet werkt. Of het werkt niet goed genoeg. Het is vaak niet duidelijk of een medicijn gaat werken. Vooral bij MS-remmende medicijnen is het soms even zoeken naar wat voor jou het best werkt. Gebruik je een medicijn om MS te remmen, maar heb je nog steeds schubs of nieuwe ontstekingen zichtbaar op de MRI? Dan kun je met je arts bespreken of je over kunt stappen op een andere MS-remmer.  

Bijwerkingen 

Bijwerkingen kunnen een belangrijke reden zijn om te wisselen van medicijn. Dit zijn ongewenste reacties op een geneesmiddel, zoals misselijkheid of maagpijn. De bijwerkingen kunnen zo zwaar zijn dat je kiest om te stoppen met het medicijn. Ze wegen dan niet meer op tegen de voordelen van het gebruik. Dit is een afweging die je zelf maakt.  

De zorgverzekeraar vergoedt een ander medicijn 

Sommige medicijnen hebben een andere naam, maar hebben dezelfde werkzame stof (interne link Wat zijn generieke medicijnen). De zorgverzekeraar bepaalt welk medicijn vergoed wordt. Deze vergoeding kan elk jaar wisselen. Dit betekent dat je wisselt medicatie ook kan wisselen. Je krijgt dan het generieke medicijn in plaats van het merkmedicijn, of andersom. De werking blijft hetzelfde. 

Zwangerschap en borstvoeding 

Van sommige medicijnen is bekend dat ze slecht zijn voor een ongeboren kind. Daarom kan er bij een kinderwens gewisseld worden naar medicatie die veilig is. Van sommige medicijnen is niet bekend wat het effect is op een ongeboren kind. Dan wordt ook aangeraden om te wisselen. Ook kunnen medicijnen in de moedermelk komen. Daarom wordt bij borstvoeding gekeken of het nodig is om tijdelijk te stoppen of wisselen.  

Een medicijntekort 

Naar sommige medicijnen is meer vraag dan aanbod. Er is dan een tekort. Dit kan bijvoorbeeld komen door problemen met de productie in de fabriek of te weinig grondstoffen om het medicijn te maken. Is een medicijn niet meer beschikbaar? Dan krijg je zo mogelijk hetzelfde medicijn van een ander merk of een ander medicijn met een vergelijkbare werking. 

Kun je zomaar wisselen? 

Het is belangrijk om het met je arts of MS-verpleegkundige te bespreken als je wilt wisselen van medicijn. Deze kan je meer vertellen over de mogelijkheden en risico's van wisselen. 

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 6 juni 2024

Lees meer over MS-zorg

Volgend artikel